В последните седмици зачестиха сигналите от български граждани, загубили значителни суми след инвестиране

...
В последните седмици зачестиха сигналите от български граждани, загубили значителни суми след инвестиране
Коментари Харесай

Измами в мрежата: Как да се предпазим от фалшиви инвестиционни посредници?

В последните седмици зачестиха сигналите от български жители, загубили обилни суми след вложение в измамни онлайн платформи, претендиращи да са лицензирани медиатори. За това предупреждават от МВР. Какви са стъпките, които следва незаконната скица и какви са признаците, че ставате жертва на машинация - говори експертът по киберсигурност Кирил Григоров.

Водени от желанието за бърза облага, за пасивни приходи, (хората) стават доста елементарно жертва на схеми от вида „ инвестирай дребна сума пари и до момента в който лежиш на дивана, те ще стават от ден на ден и повече и няма да ти се постанова да работиш “ .

Принципът е този: да се влага в разнородни финансови принадлежности – от криптовалути, през разнообразни капиталови принадлежности като акции и други борсово търгувани принадлежности, както и в парцели. Различен вид покупко-продажби се търгуват на така наречен платформи.

Дават ви един демо акаунт, в който има виртуални средства. Да речем, с едни мислени 10 хиляди лв., които Вие стартирате да инвестирате и наблюдавате в идващите няколко дни по какъв начин те стават от ден на ден и повече. Което спада бдителността във Вас и тогава решавате да инвестирате. Всъщност, това е един от похватите, които се употребява, с цел да се убедят потребителите в сходен вид платформи.

Когато стартират да влагат, на тях им се демонстрират едни мислени цифри, че те в действителност стартират и да печелят. Това ги кара да влагат от ден на ден и повече пари – досега, в който обаче те желаят да ги изтеглят.

Става въпрос за най-обикновени финансови пирамиди, които са известни от десетки години. В момента, в който искаш да си изтеглиш парите, стартират по противоположния път да те убеждават да не ги теглиш. Започват да те убеждават, че в случай че ги задържиш, те ще станат повече и повече, да инвестираш още. Започват едни големи такси за изтегляне, в случай че ситуацията стигне до прекаленост. Докато просто не стане ясно, че си жертва на сходен вид машинация.

Тези схеми се вършат най-вече онлайн. Най-важното е да си регистрираш картата, с която ще плащаш. Не е изключено и да се теглят пари от картата ти без твое позволение.

Изключително мъчно е да си върнеш парите от сходен вид схеми, защото на процедура ти непринудено ги даваш на някого.

Когато тръгнете да споделяте с тях, доста постоянно осъзнавате, че няма контактна точка от другата страна или просто има една форма, в която Вие си подавате недоволствата, а може би никой не ги чете. От друга страна, когато стартира вълна от неодобрение против сходен вид платформа, те сменят напълно платформата, сменят даже визията ѝ, IP адреса... На процедура, я основават напълно отначало, защото против тази към този момент има задоволително недоволства.

Обикновено, измамниците разполагат платформите на така наречен споделени хостинги – отвън Европейски Съюз, в офшорни зони като Панама. Където е мъчно да бъдат преследвани.

Въпреки че случаите зачестяват, в това число и недоволствата, е доста мъчно да се извади статистика, тъй като доста малко хора си признават. Може би 5 до 10 % подават недоволства. Повечето хора, изключително тези, които са „ ужилени “ с по-малки суми, просто одобряват загубата и горчивия усет, който остава след нея.

Държавата може да се опълчи. Инвестиционното ходатайство е следена активност, Комисията за финансов контрол контролира финансовите медиатори. Така че, всички, които нелегално упражняват тази активност, следва да бъдат обект на наказателно гонене.

Таргетирането регистрира факторите на логиката на психиката и народопсихологията. Българинът е предразположен до такава степен, че воден от желанието си за лесна облага, да „ прецака системата “, елементарно става обект на сходен вид закононарушения.

Хората могат да се обръщат за помощ на телефон 112, към Дирекция „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП – те са хората, които упражняват надзор върху онлайн закононарушенията и имат целия нужен инструментариум, с цел да се оправят.

Едно от най-важните неща е да се ревизира кой стои зад въпросния уебсайт. Да е доста ясно упоменато коя е компанията или компанията, да може да бъде проследимо, да има контактна точка, да има годни телефони за контакт, адрес – за предпочитане на територията на страната, от която се поръчва или най-малко от Европейски Съюз... Да е ясно кой стои против нас, когато поръчваме нещо онлайн.

И в случай че нещо звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина, най-вероятно не е. Ако договорката е прекомерно добра, най-вероятно е добра единствено за отсрещната страна.

Когато се заплаща с карта, извънредно значимо е къде се вкарват данните. Сайтовете, които са законни, употребяват международно одобрени процесори на такива заплащания. В противоположен случай, могат да бъдат откраднати както Вашите персонални данни, по този начин и Вашите пари.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР